Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRX.hu

RallyCrossRX.hu

Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RabocsiRing

RabocsiRing

FIA WRX

FIA WRX

Egyéb
Szabó Krisztiánnak eddig nem ment jól Svédországban, de majd most!

A hétvégén Svédországban versenyez a Rallycross Vb és Eb mezőny, és ezúttal a Supercars szörnyetegek mellett a Super-1600-asok is rajthoz állnak. Höljes a versenynaptár egyedüli helyszíne, ahol a Super-1600 címvédőjének még egyszer sem jött ki a lépés. 

Höljes, az apró svéd falu 150 fős lakossága minden nyáron egy hétvége erejéig 40 ezerre hízik: a település pályája a ralikrossz egyik zarándokhelye, a szezon talán legfontosabb versenye. Idén a népes mezőny miatt a program olyan sűrű, hogy a versenyhétvégét a megszokott kettő helyett három nap alatt rendezik. A Super1600-ra pénteken és szombaton két-két kvalifikációs futam vár, majd vasárnap az elődöntő és döntő.

„Ez az egyetlen pálya eddigi pályafutásom során, ahol még nem sikerült számomra elfogadható eredményt elérnem, ezért most nagyon szeretném megnyerni a versenyt, vagy legalább egy jó eredményt elérni” – mondta Szabó Krisztián, a Volland Racing versenyzője. „Tavaly nem jutottam be a döntőbe, mert az elődöntőben kilöktek, előtte pedig ötödik lettem, amivel szintén nem voltam elégedett. Javítani akarok ezeken az eredményeken. Bár nem a kedvencem, de Höljes nagyon jó ralikrosszpálya, és hatalmas rendezvény, szerintem a legnagyobb verseny az egész szezon során. A három napos hétvége külön kihívás elé állít, máshogy kell megosztanom a figyelmem, mint általában, ami kicsit meg szokott zavarni.”

A Super-1600 2016-os Európa-bajnoka két verseny után az összetett ötödik helyén áll. Portugáliában, a szezonnyitón a kvalifikációs futamok során leggyorsabb volt, a döntőben viszont a második helyre szorult. Belgiumban, másfél hónappal ezelőtt csak a 8. helyen értékelték, és nem jutott be a fináléba.

„Nem úgy kezdődött a szezon, ahogyan elképzeltem. Egy versenyen második lettem, a másikon volt egy kis lökdösődés az elődöntő rajtjánál, ezért nem jutottam tovább. Minden évben előfordult egyszer, hogy nem kerültem be a döntőbe, remélem, Belgiummal ezen idén már túlestem. A bajnokságban a helyezésem látszólag nem túl jó, de a pontokat nézve valójában sokkal jobban állok. Az első 9 pontra van, a második 4-re, ami nem olyan sok. Ráadásul aki vezet, ügyes, de nem stabil pilóta. Az idei nagy ellenfeleim Linnemann, a csapattársam, Baumanis és a finn Leppihalme, akik mind előttem vannak, de csak pár ponttal. Ezért nem aggódom, hisz a mostanival együtt még négy verseny hátravan.”

Az összetett állása két verseny után:

1. Kasparas Navickas (litván, Skoda Fabia) 50 pont
2. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 45
3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 44
4. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 44
5. Szabó Krisztián (Skoda Fabia) 41.

foto: Richard Baumanis

Related Posts