Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRX.hu

RallyCrossRX.hu

Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RabocsiRing

RabocsiRing

FIA WRX

FIA WRX

Események
Itt a Húsvéti Rallycross Parádé nevezési listája – jön Ficza Feri!

2018.04.01-04.02-án, azaz Húsvétkor nyitjuk a magyarországi rallycross szezont, az új Mazda MX-5 Kupában indul Ficza Ferenc is! Továbbra is Közép-Európa legerősebb bajnoksága a magyar, amely mellett nemzetközi sztárpilóták is itt lesznek a Húsvéti nyitányon.  Már az előnevezések alapján is közel 120 pilóta várja a rajtot!

Ha Húsvét, akkor RabócsiRing, immáron 21. alkalommal kerül megrendezésre a Szezonnyitó Rallycross Futam, amely mára már fogalommá vált az autósportot kedvelők körében. Aki volt az már tudja, aki nem, az most megtudhatja, hogy mi is vár rá pontosan ezen az őrült hétvégén. 100 % rallycross, egész napos kilincsre menő viadalok, családbarát programok és show elemek, amelyek most sem hiányoznak majd a RabócsiRing palettájáról.

Bátran kijelenthetjük, hogy ez az a futam, amit mindenki vár, versenyzők, nézők és a média egyaránt. Nem véletlen, hisz ezen a hétvégén mutatják meg Magyarországon először technikáikat a pilóták.

Az októberben avanzsált RabócsiRing 2.0. verziója messzemenően elnyerte a versenyzők tetszését, így méltán várja mindenki a bajnoki nyitányt. Az új pályaszakasszal a korábbihoz képest gyorsabb (178 km/ó Kiss Pál Tamás csúcsa), biztonságosabb és élvezetesebb versenyt láthat a nagyérdemű.

Lássuk név szerint kikért is szurkolhatunk majd a várva várt eseményen!  

A SuperCarsban ebben az esztendőben egy név sajnos biztosan fog hiányozni a mezőnyből. Mint ismert Kiss Pál Tamás tavalyi évben bejelentette visszavonulását az autósporttól, de bízunk benne, hogy ezen döntése nem végleges és a jövőben mihamarabb láthatjuk majd a miskolci pilótát.

Ahogy Freddy Mercurry is folytatta, mi is folytatjuk, show must go on, azaz a shownak folytatódnia kell. Húsvétkor a rallycross KPT nélkül rajtol, de nem áll meg és idén is impozáns mezőny sorakozik fel SuperCarsban, azaz a királykategóriában.

A rallycross honi piaca is beindult, több versenyautó is gazdát cserélt az új szezonra.  Kárai Tomi új Audija brutálisra sikeredett. Ezt már a tavaly év végi debütálásán bebizonyította, hiszen csak egy hajszállal maradt le az örökös rivális KPT-től. Kárai tavalyi Audijával Mózer Attilát láthatjuk majd idén, akinek nem titkolt szándéka ebben az esztendőben, hogy a teljes magyar rallycross bajnokság mellett az Európa Bajnokságon is helyt álljon. Mózer korábbi méregerős Skodájában Vass Zolit láthatjuk majd. Spiztmüller Csabi sem unatkozott a télen, aki a hírek szerint egy Skoda Fabia R5 mellett tette le a voksát. Autója csak a szezon második felére készül el, azonban bizonyos új fejlesztéseket régi autójával is tesztel Húsvétkor. Ha már új autó, akkor a sokszoros osztrák bajnok, Alois Höller sem maradhat le, aki hosszú évek után leváltotta régi Focusát, egy újra. Az örökös bajnokunk Kotán Peti (Ford Escort) sem hiányozhat majd a mezőnyből, aki a fent említett technikák mellett már csak rutinjában és szerencséjében bízhat, hogy lépést tud e tartani riválisaival. Harsányi Zoli Mitsubishi Lancer EVO X versenyautója csalódást okozott a tavalyi évben, a hírek szerint idén ez változni fog és remélhetően ismét láthatjuk majd önfeledten mosolyogni sokszoros magyar bajnokunkat.  A mezőnyben még két Mitsubishi Colt is feltűnik, az egyik a már ismert Vass Zoli féle Colt Bakonyi Csaba irányításával, a másikat pedig Papp Lajos terelgeti majd.  A hírek szerint a nevezési zárlat ellenére is hallani még újabb külföldi és magyar nagy nevekről, mint például Szabó Krisztián vagy Kiss Laci (KPT bátyja). Krisztián Super1600-as Európa Bajnokunk, aki idén kategóriát váltott és SuperCars világbajnokságon méretteti meg magát az év második felében egy VW Poloval. Krisz tesztversenyként indul majd néhány magyar bajnoki futamon is, akár már Húsvétkor. Kiss Laci korábbi rallycross bajnok, idén még a rallyra koncentrál, de KPT versenyautója rajtra kész, így nem tudhatjuk, hogy a miskolci pilóta mikor szánja el magát a váltásra.

A pályafejlesztések során megnövekedett aszfaltfelület legnagyobb nyertesei a Super1600 kategória versenyzői.  Ebben a kategóriában 240 lóerő feletti, kétkerék meghajtású, 900 kg alatti autók versenyeznek. A Super1600 kategória élmezőnye ezen a pályán hasonló időt tud futni, mint a SuperCasrs kategória középmezőnye. A kategóriában kisebb létszám van jelenleg a nevezési listán, de annál nagyobb nevek szerepelnek rajta. A fent nevezett pilóták mindegyike részt vesz a 2018-as Európa Bajnokságon, így közöttük óriási presztízs meccs várható. Nehéz lenne megtippelni ezen futam végkimenetelét, de az biztos, hogy Marton Gergő (Skoda Fabia) a Volland Racing versenyzője és a tavaly októberi futamgyőztes cseh pilóta, Josef Šusta (Skoda Fabia) között igen nagy csata várható. Szíjj Zsolti (Suzuki) szintén rutinos EB pilótaként riogatja majd az esélyeseket, miként Ferjáncz Andris is, aki most fog debütálni vadonatúj Ford Fiestájával. Ebben a kategóriában indul még a hazai pályát élvező Móricz Józsi is Skoda Fabiájával és a cseh Tomas Krejcík Skoda Citigo versenyautójával.

SuperTouringCars +2000-ben az osztrák bajnok Karl Schadenhofer, míg a –2000-seknél a legnagyobb esélyes a „verhetetlen” cseh pilóta, Roman Castoral, akinek a skalpjára Csirmaz Brúnó már igen rég vadászik.

A kisebb kategóriák is tartogatnak meglepetéseket, új pilóták, új technikák és új kategória is érkezik. Újdonság, hogy az egyébként is nívós rallycross bajnokság új kategóriával bővül, a Mazda MX-5 Kupával. A Kupában nem kisebb nevek szerepelnek, mint a WTTC világbajnokságot is megjáró Ficza Ferenc, korábbi SuperCars pilóta Hangodi Zoli, az Astra bajnok Szabolcs Robi vagy a tavalyi Super1600-os zóna bajnok Gerencsér Dávid is.

A kimaradhatatlan Amatőr Versenysorozatban némi technikai előírásnak és újításnak köszönhetően az eddigihez képest kisebb számú, de annál színvonalasabb mezőny érkezik.

A Húsvéti Rallycross Parádé eddig beérkezett nevezései:

2018. 04. 01-02 Rabócsiring

Related Posts