Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRX.hu

RallyCrossRX.hu

Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RabocsiRing

RabocsiRing

FIA WRX

FIA WRX

Hírek
Kettős kihívással indul Kiss Pál Tamás EB szezonja

Május 14.-én és 15.-én Belgiumban rendezik a Rallycross Európa-bajnokság évadnyitóját, ahol Kiss Pál Tamás is megkezdi első teljes nemzetközi rallycrossos szezonját. A tavalyi sikeres Eb főpróba után, az idei évet saját csapattal a Speedbox Racing Teammel, és a magyar bajnokságban már bizonyított közel 600 lóerős Peugeot 208-assal kezdi Kiss Pál Tamás.

„Nagyon várom, és nagyon izgulok.” – mondta a miskolci versenyző. – „Nagy megmérettetés lesz magam és csapat számára is. Nekem megvan a minimális rutinom, hogy hogyan zajlik egy ilyen hétvége, amelyik teljesen más, mint amit a magyar bajnokságban megszoktunk. Ezt a tudást kell átadnom a csapatnak. Bátorít minket, hogy a magyar bajnokságban már összerázódtunk, lassan az autót is kezdjük a saját ízlésünk szerint alakítani, és ott áll mögöttünk a Hansen Team is, akik világbajnoki szintű támogatást nyújtanak számunkra. Célunk a hétvégén, hogy jó eredményt hozzunk a csapatnak és a támogatóknak, a döntőbe szeretnénk kerülni, ami a legjobb hatot jelenti.”

Ismerős ellenfelek.

A Charleroitól délre fekvő Jules Tacheny versenypályán a 30 Eb nevező mellett természetesen ott lesz a Rallycross Világbajnokság mezőnye is, de az idei szabályok alapján már nemcsak az elődöntőkben és a döntőben, hanem az immár kvalifikációnak nevezett előfutamokban is külön indul az Eb és a Vb mezőny. A vetélytársak közt több olyan is lesz, akivel ebben az évben már összecsapott Kiss Pál Tamás a magyar bajnokságban. A nevezési listán ott szerepel Kárai Tamás, Csucsu és Max Pucher neve is. A legnagyobb és legérdekesebb csata azonban „házon belül” várható, mert a versenytársak közt ott lesz a rallycross legenda, a 14-szeres bajnok Kenneth Hansen kisebbik fia, az RX Lites kategória tavalyi bajnoka, Kevin Hansen is.
„ Erős lesz a mezőny, a hat-hét mienkhez hasonló autó mellett ott lesznek a Fiesták, a két Beetle, a Citroenek és a Volkswagen Polók is, nagy csatákat várok. Az bátorít, hogy azt a különbséget amit sikerült tavaly októberben az olaszországi Eb futamon kiautóznom, azt tudtuk a magyar bajnokságban is. Viszont azt nem tudom, hogy a nemzetközi mezőny mennyit fejlődött. Nagyon sok Vb pilóta jött át az Európa -bajnokságba, úgyhogy a színvonal tovább emelkedett, tizedeken fog múlni az első 10-15 hely.”
Kiss Pál Tamás azt is hozzátette, hogy a tél folyamán a Speedbox versenyautója is fejlődött. Ezen fejlesztések, és a magyar bajnokságban eddig elért 100 százalékos teljesítmény alapján reális cél lehet a döntőbe jutás.

A Jules Tacheny versenypálya 1149 méter hosszú, 61 százaléka aszfalt, 39 százaléka murva, a vonalvezetése pedig leginkább a Slovakiaringet idézi. Az elmúlt két esztendőben járt itt a Rallycross Vb mezőnye, mindkét alkalommal Toomas Heikkinen nyert Volkswagen Poloval. A pályacsúcsot viszont Timmy Hansen tartja, 2014-ben 38:588 másodperces köridőt repesztett Peugeot 208-assal. Az autó ikertestvére annak a kocsinak, amivel Kiss Pál Tamás versenyez:
„Az, hogy a mai napig ez az autó tartja a pályacsúcsot Belgiumban, azt bizonyítja, hogy még mindig versenyképes a kocsi. Tavaly sokat beszélgettem Timmy Hansennel, és ő azt mondta, hogy a legjobban vezethető autó még mindig a 2014-es Peugeot volt.”

Éjszakai rohanás

Az Európa bajnoki futammal nem ér véget a hétvége a Speedbox Racing Team számára, a hétvégén folytatódik a magyar bajnokság is. A hagyományos Pünkösdi Rallycross Parádét a 20 éves Rabócsiringen pedig semmiképp sem hagyná ki a miskolci pilóta. A belgiumi verseny után rögtön trélerre kerül az autó, és kezdetét veszi a 16 órás út, hogy hétfőn már rajthoz állhasson a csapat az előfutamokon.

„Egy futamot lehet ugyan mínuszolni, de a Pünkösdi Rallycross Parádét nem szeretném kihagyni, ezen a hétvégén fantasztikus a hangulat a Rabócsiringen. Ezért egy nagyon extrém tervet alakítottunk ki, most már órára pontosan ismerjük a forgatókönyvet. Az Eb után este hatkor egy gyors szerviz után elindul a tréler, és 16 órás utazás után hétfőn 10 órára érkezik Máriapócsra.”
Ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy hétvégén két versenyen is összecsaphat Kárai és Kiss, az idei mérlegük eddig 2:0 Kiss Pál Tamás javára.

Az EB futamot az alább linkeken lehet nyomon követni:

Élő időeredmények: http://www.fiaworldrallycross.com/times
Eredmények: www.fiaworldrallycross.com/results

A Pünkösdi Rallycross Parádé honlapja:
http://www.rabocsiring.hu/

Related Posts