Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRX.hu

RallyCrossRX.hu

Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RabocsiRing

RabocsiRing

FIA WRX

FIA WRX

Egyéb
Ütközés és féltengely törés Belgiumban

Elődöntőbe jutott Szabó Krisztián a belgiumi rallycross Eb futamon, de a körülmények ismeretében még az ötödik helynek is örülni kell. Marton Gergely a négy kvalifikációs futam után a 14. lett, ezzel számára befejeződött a verseny, csakúgy mint a 24. Szíjj Zsoltnak.
A Vb mezőnyben sem állnak jól  a mieink, Csucsu két kvalifikáció után a 22., Kárai Tamás a 23. helyen van.

Szabó Krisztián az első kvalifikációs körben megnyerte a futamát, az ideje pedig a második legjobb volt. „Lógott az eső lába, de szerencsére száraz maradt a pálya, azt hiszem, jobb is ez nekünk. A csapattársam, Artis Baumanis megnyerte a Q1-et, elég erősek vagyunk és jó a tempónk, reméljük ez jó alap a kiváló eredményhez.” – mondta még pénteken Szabó Krisztián.

Marton Gergely a futamában harmadik, összesítésben pedig negyedik lett a pénteki Q1-ben, míg Szíjj Zsolt negyedik helye összesítésben a 21. pozícióra volt elég.

A szombati Q2-ben Jolly és Marton Gergő is nyert, míg Szabóéknál rögtön a rajt után, az első kanyarban többen is összeakadtak, Krisztián összetettbeli nagy riválisa, a dán Ulrik Linnemann nem is tudta folytatni a futamot, sőt, olyan rossz helyen maradt ott a pályán az autója, hogy a versenybíróság új rajtot rendelt el.
Ez Szabó Krisztiánnak jól jött, ugyanakkor a megismételt start után az újabb ütközést már ő sem úszta meg, sőt, eltört a féltengelye, így aztán nemcsak ezen a futamon, de az összesített időeredményekben sem tudott igazán komoly eredményt elérni, s 18. lett. Marton ideje a 8., Szíjj a 15. helyre volt elég.

A Q3-ban gyengébb riválisokkal kerültem össze, így baleset nélkül sikerült hoznom a futamot, és azzal együtt egy egész jó időt, ami összesítésben a harmadik helyre volt elég. A negyedik kvalifikációs futamban már egy erősebb csoportban kellett küzdenem, keményebb volt a csata, és az idő sem lett a legjobb, összesítésben pedig ötödik helyet ért” – foglalta össze a következő két kvalifikáció eseményeit a címvédő. Marton Gergely a 10. időt érte el a Q3-ban, Szíjj Zsolt pedig a 15. lett. A negyedik kör viszont nem sikerült jól, Marton Gergő nem fejezte be a futamot, Szíjj Zsoltit pedig kizárták, így véget ért számukra a verseny. Marton bánkódhat, mert egy jó Q4-es szereplés az elődöntőt jelenthette volna.

A harmadik körben a hosszú egyenes végén 140-ről fékeztünk és egy nagy ütést kaptam hátulról Jozef Sustától, emiatt keresztbe csúszott az autó. Ezt még tudtam stabilizálni valahogy, de utána rögtön jött az ugrató, és az után már nem tudtam megfogni az autót, így nekicsúsztam a gumifalnak, és itt lett vége a versenyemnek. Sustával nem ez az első esetünk, nagyon sajnálom a dolgot, mert sima elődöntő lett volna, így pedig nemcsak, hogy véget ért a hétvégém, hanem komoly sérüléseket is szenvedett az autó. Nem csüggedünk, készülünk a következő versenyre, mert látom, hogy a tempó megvan egy jó eredményhez.” – mondta a Marton Gergő.

Szabó Krisztián összesítésben ötödikként jutott a fináléba kerülésért vasárnap sorra kerülő elődöntőkbe, ahogy fogalmazott: „innen még lehet nyerni.”
„Erős csoportba kerültem az elődöntős futamra, ott lesz a csapattársam, Baumanis, aki az egész szombati napot megnyerte, s rajta kívül két szintén agresszív és gyors ellenféllel szemben kell kiharcolni a döntőbe kerülést. Harmadik helyről rajtolok, a második hely elérhető, ugyanakkor jó lenne egy jó idővel megnyerni az elődöntős futamot, mert akkor a fináléban az első sorból startolhatnék, ami a végeredmény szempontjából nagyon fontos lenne.

foto: Szabó Krisztián facebook, Fiaworldrallycross

Related Posts