Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRX.hu

RallyCrossRX.hu

Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RabocsiRing

RabocsiRing

FIA WRX

FIA WRX

Hírek
Évadzáró interjú Csendes Zsolttal

A magyar rallycross világ egyik legegyedibb párosa: egy idősödő Ascona és egy mindig mosolygó és viccelődő pilóta – Csendes Zsolt. Zsó olyan versenyző, akinek a verseny nem vérremenő küzdelem, hanem egy izgalmakkal tűzdelt hétvége a barátaival…

RiKA: Izgalmas éven vagyunk túl. Melyik volt a legkeményebb verseny az idén és miért?

Csendes Zsolt:  A greinbachi futamra állt össze az autó futóműve. Itt a szabadedzéseket és az első előfutamot kihagytam családi program miatt. Ennek ellenére megnyertem a többi előfutamot és az elődöntőmet, majd a döntőben elsőnek jöttem el a rajt után. Sajnos az első körben tönkrement a sperr, ami miatt visszaestem a 3. helyre. Ezután jött a fekete leves. Az egész évben sportszerűtlenül versenyző Pospisal többször ütközött és kiforgatta Tajmel Tibit, majd az én autómat is csúnyán összetörte. Ezen a versenyen a sportbírók nem álltak a helyzet magaslatán.

20160925_rk_169

RiKA: Imádott autód hogy bírta a szezont?

Csendes Zsolt: Az idei évünk az autó fejlesztésével telt el, minden versenyt tesztnek szántunk. A pitbull racing egy igazi szörnyeteget varázsolt a kezes Öreglányból, ami az év végére összeállt. Sajnos ebben az évben nagyon sokat dolgoztak a lakatosok az autón a versenytársak által okozott sérülések miatt.

20160925_rk_172

RiKA: Ha a mezőnyből (bármelyik) kategóriából választhatnál egy autót és azzal indulhatnál az egyik versenyen, akkor kiére esne a voksod és miért?

Csendes Zsolt: Kiss Pál Tamás Peugeot 208-asát próbálnám ki szívesen, mert ez a mezőny legjobb autója.

20160925_rk_173

RiKA: Véleményed szerint a rallycross jó induló sport egy pilótának vagy inkább méltó állomás egy pályafutás közepén / végén?

Csendes Zsolt: A rallycross a legjobban fejlődő szakág és itt foglalkoznak  a legtöbbet az utánpótlással, aminek nagyon örülök. A rengeteg példa jól mutatja, hogy akinek van neve (Solberg, Loeb, Tajmel:) ) a rallyban, az a rallycrossban is elől végez. Én versenyeztem rallyban, de nekem a rallycross jobban tetszik. Sokkal összetartóbb a társaság, itt egyszerre versenyezhetsz, versenyt nézhetsz és jut idő a barátokra is.

20160925_st_185

RiKA: Szerinted mi kell ahhoz, hogy a rallycross futamok még több nézőt vonzzanak?

Csendes Zsolt: Több média megjelenéssel és a belépők árának csökkentésével biztosan több néző lenne a pálya szélén.

20160925_st_189

RiKA: Én személy szerint a Ti kategóriátokat nagyon szeretem. Annyira jó nézni, hogy a pályán minden barát ellenfél. Melyik a legkedvesebb sztorid például Tajmel Tibivel kapcsolatban?

Csendes Zsolt: Tibivel a legkedvesebb rallycossos emlékem az, amikor 2015-ben a szezonzáró máriapócsi futamon beneveztük Tóth Attival az amatőr futamba. Pénzfeldobással döntöttük el, hogy melyikünk versenyautójával induljon. Itt kezdődött Tibi pályafutása. Nagyon örülök, hogy sikerült átcsábítani Őt a rallyból. Hozzá teszem, hogy ha a rallyban rendezettebbek lennének a körülmények és olcsóbb lenne, ez nem sikerült volna. Jó, hogy Barátként versenyzünk egymás ellen. Korábban egy autóban ültünk, öt évet navigáltam Neki, most egymást segítve versenyzünk egymás ellen. Ebből sajnos az idei évben Pitbull sokszor kimaradt. Sokan csodálkoznak rajtunk, hogy így összetartunk. Nincs még egy ilyen csapat a magyar bajnokságban.

20160925_st_115

RiKA: Mesélj! Mivel telnek majd a hosszú téli hónapok?

Csendes Zsolt: A hosszú szünetben, ami mindig rövidnek bizonyul, a karosszéria felújítása lesz a fő csapásvonal. Ezenkívül van néhány apróság, amin javítani fog a Pitbull Racing Team. Ezúton szeretném megköszönni Tóth Atti és Dadan egész éves munkáját! 🙂

RiKA: Milyen tervekkel, célokkal vágsz neki majd a következő szezonnak?

Csendes Zsolt: A 2017-es évben a magyar bajnokság mellet szeretnénk a Challenge összes futamán is rajthoz állni. Ebben nagy segítségemre lesz az új szponzorom a Rió Lámpastudió Kft.

Related Posts