Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRx.hu

RallyCrossRX.hu

RallyCrossRX.hu

Nyírád Motorsport Centrum

Nyírád Motorsport Centrum

RabocsiRing

RabocsiRing

FIA WRX

FIA WRX

Hírek
Nyirád – kemény harcok és szerelések hétvégéje !

A nyirádi vörös katlan, vagy ahogy sokan hívják „vörös pokol” gyakran szedi áldozatait a rallycrossosok körében, hiszen sem a gumifal, sem a komoly tempó nincs túl jó hatással az autók kasztnijára. Az idei hétvége sem alakult másképp, egy-két versenyautó igen roncsderbis kinézetű lett a csaták végére.

Már az edzések és az előfutamok is sok-sok szereléssel járó órát hoztak a csapatoknak. Kárai Tamásék motorcserére kényszerültek, Marton Geriék pedig szinte az egész autót újjáépítettek a motor körül egy szombati óriási borulásnak köszönhetően. Szerencsére a pilóta megúszta ép bőrrel, de az autóra ez már nem volt igaz: sérült a futómű, eltört két felni és kettétörött a féktárcsa is, valamint a lengéscsillapítók is feladták a harcot. Egy jó csapat és a „powertape” azonban mint tudjuk csodákra képes, így az autó vasárnap már rajtra készen állt.

Nem volt túl szerencsés Mózer Attila sem, aki mind a szombati, mind a vasárnapi nap folyamán nekicsapódott a falnak. Szerelés várt Wieszt Jankó csapatára is, aki az egyik előfutamban ütközött Vass Zolival és jött ki ebből pechesen. Ami a leghihetetlenebb talán, hogy a fentebb felsorolt pilóták közül mindannyian ott álltak a döntő futamban vasárnap délután…

Hihetetlenül izgalmas küzdelmet hozott már a SuperTouringCars +2000 kategória is a délután folyamán. A döntő futamban két magyar képviselte kis hazánkat: Tóth Attila és Nagy Róbert. A két belga pilótát, Volders Stevet és Sterkens Jost senki sem tudta megszorongatni, de Tóth Attila óriásit küzdelemmel behozta autóját a harmadik helyen úgy a célba, hogy a cél előtt kb. 200 méterrel már spriccelt a víz a BMW-ből. A kategória legjobbjai így most ők lettek:

  1. Volders Steve (BEL)
  2. Sterkens Jos (BEL)
  3. Tóth Attila (HUN)

Minden dicséretet megérdemel Góth Viktor és Csirmaz Brúnó is, akik a SuperTouringCars -2000 kategóriában harcoltak a külföldi pilótákkal. Viktor Opel Corsáját a negyedik helyre hozta be, míg Brúnó a hetedik helyen zárt úgy, hogy már a döntő előtt tudták: az autó motorja az utolsókat rúgja. A dobogóra így végül az alábbi pilóták állhattak fel:

  1. Castoral Roman (CZE)
  2. Frieszl Erwin (AUT)
  3. Havlik Ondrey (CZE)

A Super1600 kategória döntőjét minden néző izgatottan várta, hiszen mindenki kíváncsi volt arra, hogy a 14 éves Renault Twingoval induló finn pilótát le tudja-e győzni az autóját a hétvége folyamán újjáépítő Marton Gergely vagy bármely tehetséges magyar versenyző. Egészen az utolsó 150 méterig úgy tűnt, hogy a dobogóra Kovács Marcell állhat majd fel egyedüli magyarként, azonban a technika ördöge megviccelte őt: „Úgy hallatszott, hogy leesett a kipufogó, az adott ki furcsa hangokat és elerőtlenedett az autó. A hosszú egyenesben már nagyon gyenge volt, magas volt a vízhőfok és az olajhőfok is, így úgy döntöttem kiállok, mert nem engedhetünk meg egy ekkora kárt, így inkább ezt a versenyt áldoztam be és nem az egész évet.” – nyilatkozta Marci a futam után. Azóta kiderült, hogy ez nagyon jó döntés volt, hiszen csapágyas lett a motor. A hétvége legjobbjai így ők lettek:

  1. Trogen Sami-Matti (FIN)
  2. Susta Josef (CZE)
  3. Marton Gergely (HUN)

Óriási izgalom övezte a „királyi kategória” döntő futamát is, melyet az egész hétvégén magabiztosan versenyző Kiss Pál Tamás nyert. Komoly csaták folytak a dobogó többi fokáért a korábban már egymással összetűző Wieszt Jankó és Vass Zoltán, valamint az utolsó helyről rajtoló Kárai Tamás között. A tudás mellé szerencse is szegődött, így most a legjobb négybe nem fért bele külföldi pilóta. A hétvége legjobb hármasa így alakult:

  1. Kiss Pál Tamás (HUN)
  2. Wieszt Jankó (HUN)
  3. Kárai Tamás (HUN)

Kárai Tamás a döntő után így mesélt a hétvége és a döntő nehézségeiről: „Már az első napon motort kellett cserélnünk, ez elég sokat kivett a csapatból. Egy tartalék motorral vártuk a vasárnap reggelt. Szerencsére jól végződött a döntő, az utolsó helyekről előre küzdöttük magunkat és így harmadiknak befutottunk. Ez nagyon nagy eredmény, melyet ezúton is köszönök a csapatnak és azoknak, akik nekem szurkoltak.”

A KÉPEKÉRT KATTINTS >> IDE << 

Related Posts